Konuyla ilgili,yeni başlayacak veya başlayan arkadaşlar için birşeyler yazdım,bir kaç güne kadar,devam edeceğim....(umarım)

Şarkı ve Albüm yapımı 3 aşamadan oluşur.
1-Arranging.
2-Mixing.
3-Mastering.
Bunlardan;
1-Arranging(arenje etmek);Parçanın kayıtları alınır,vokalleri ,enstrumanları istenen sıraya dizilir ve şarkı oluşturulur.Tüm kayıtlar ,hiç bir efekt verilmeden ve Ekolizer(EQ) ayarları tamamen düz konumdayken alınmalıdır.Bu aşama aylar sürebilir,çünkü sürekli fikir geliştirilir,hele de gurup elemanları arasında anlaşmazlık çıkarsa,şarkı bitmez birtürlü.Kendi başına müzik yapanlar(bir sequencer tabanlı program kullanarak(cubase,pro-tools,vb.)) içinse süre kısalabilir ama herşeyi kendi çalmak ya da yazmak zorundadır.
2-Mixing;Şarkının geneli ve her enstruman için gerekli efektleri eklemektir.Arenjesi bitmiş parçayı,bu işlerden anlayan ve muzik tarzını beğendiğimiz birine veriyoruz,o yapıyor.Başkasına vermek zorundayız çünkü,mix’i yapacak kişinin parçayı daha önce hiç dinlememiş olması gerekir.Sebebi ise,parçayı biz yaptığımız ve nereden baksan 1500 kere dinlediğimiz için,tarafsız olmamız imkansız.
Burada akla şu soru gelebilir,böyle birini tanımıyorum ya da sırf mixing’i öğrenmek için uğraşmak istiyorum,diye.Bu sorunun cevabı biraz uzun, onu da altta başka bir başlıkta vereceğim.
3-Mastering;Mix aşaması tamamlanmış şarkıları albüm haline getirmektir.Mix’i bitmiş şarkıları alıyoruz(tabi mix’ten sonra beğenmeme ihtimaliniz var),ve Mastering yapacak arkadaşa teslim ediyoruz.Yine bu arkadaşımızın da,parçaları daha önce dinlememiş olmasını tercih ediyoruz.

Evde bu işlerle (kendi bilsayarında)uğraşmak için,arenje sırasında dikkat edilmesi,bilinmesi ve olması gerekenler;
1-Sequencer tabanlı bir yazılım(cubase,logic,vb.).
2-Bu yazılımı tam anlayabilmek için,en azından orta seviyede İNGİLİZCE.
3-İNGİLİZCE hiç yoksa,hemen öğrenmeye başlanmalı.Sıfır İngilizceyle yolun %1’ini ancak gidersin ,üstelik büyük sancılar çekerek(ya da yazılımı anlatacak birilerini bulmalı ki ,o da bir yere kadar).
4-Bir enstruman kullanmasını biliyorsan,olay kolaylaşır,eğer bilmiyorsan nota ve akorları öğrenmek gerekiyor.
5-Midi klavye olması gerekir,işleri çok kolaylaştırır.
6-Şarkıya başlarken genelde davul ve bas gitardan başlanır ama bu göreceli bir durumdur,ben davulcu olduğumdam davulları hep en sona bırakırım.
7-Davul ve bası oturttuktan sonra,birbirlerinin seslerini örtmediğine ve senkronize gittiğine emin olmak gerekir.
8-Davul ve bas için hazır loop kullanıldıysa,tek düze gitmemesine özellikle dikkat edilmeli,loopların üzerlerinde ufak-tefek değişiklik yapılmalı.
9-Parçaya başlamadan önce,ana hatlar mutlaka öngörülmeli(yani başı-sonu-solosu-vokalin başlayacağı yer,vs.),şarkı bittikten sonra değiştirmek çok zor.
10-Hangi enstrumanların kullanılacağı,aşağı yukarı belli olmalı.
11-Şarkı süprizlere gebe olmalı,dinleyenleri şaşırtmalı,(it yola bindi havası gibi) sürekli tekrar etmemeli,melodi mutlaka soru-cevap şeklinde yürümeli ve de geçişlere mesai harcanmalı.
12-Arenje sırasında parça,ara-sıra mutlaka yedeklenmeli.
13-Hep aynı şarkıyla uğraşmak beyni hamur kıvamına getirdiğinden,mola verilmeli(hatta birkaç gün).
14-Şarkı bitti dedikten aylar sonra bile, üzerinde oynama yapılacağı unutulmamalı.
15-Şarkıyı bol bol başkalarına da dinletmek gerekir ki,bizim atladığımız şeyleri başkalarının görmesi çok kolay.Biz sürekli detayda uğraştığımızdan,büyük resmi göremeyebiliriz.
16-Şarkının türü de çok önemli,yaptığınız müzik tarzına aşina olunmalı,ünlü sanatçıların parçaları çok iyi(ve defalarca) dinlenilmeli.