SAZ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
* Bağlama alırken öncelikle alacağınız çalgıyı genel olarak inceleyiniz. Genel görünüm açısından, sizin beğenebileceğiniz dokuya sahip ağaçlardan yapılmış olan çalgıyı seçiniz.
* Çalgı burgularının çatlak, budaklı,ve çapaklı olmamasına dikkat ediniz.
* Sap budaklı ve eğri olmamalıdır. Sap üzerine bağlanmış perdelerin bağlantı yerlerini kontrol ediniz. Elinizi sap üzerinde hareket ettirdiğinizde elinizin rahatsız olmaması gerekir. Sap üzerinden geçen tellerin aralıklarının eşit olmasına dikkat ediniz.
* Alt ve üst teller saptan taşmamış olmalıdır. Bunu kontrol etmek için alt eşikten üst eşiğe doğru bakmanız yeterli olacaktır.
* Çalgının teknesinin dengeli bir görünümü olmalı. Tekne üzerinde çatlaklar olmamalı. Bunu kontrol etmek için çalgının ses kutusunu ışıklı bir yere tutarak çalgı içindeki ışığı kontrol edebilirsiniz. Işık var ise bu bir yapım hatasıdır.
* Alt ve üst eşiğin yüksekliğini kontrol ediniz. Çok yüksek olmamalıdır. Sazın perdelerine bastığınız zaman tellerin parmaklarınızı rahatsız etmemesi gerekir. Bu durumu kontrol etmek için özellikle sazın alt perdelerine doğru parmaklarınızı basınız.
* Çok yüksek olan eşikler genellikle hatalı yapılmış veya sapı atmış olan çalgılar için takılırlar.
* Dengeli bir çalgının alt telindeki “do” sesi ile orta ve üst telindeki “do“ seslerinin aynı ses veya oktavındaki ses olması gerekir. Aynı örneği diğer bütün perdeler için de verebiliriz.

Alıntı.

İyi bir bağlamanın özellikleri nelerdir? konusu da ilginizi çekebilir.